Wi-Fi Sinyalleriyle Duvar Arkasındaki Kişileri Gösteren Sistem Geliştirildi

Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki bir ekip, Wi-Fi yönlendirici sinyallerini kullanarak insanları duvarların arkasından görmenin mümkün olduğunu keşfetti. Keşfedilen yöntemle insan şekilleri 3 boyutlu olarak algılanıyor ve hareketler gerçek zamanlı olarak gösterilebiliyor.

Araştırma ekibi, Facebook’ta yapay zeka araştırmacıları tarafından ortaklaşa geliştirilen DensePose adlı teknolojiyle işe başladı. DensePose, insan vücudunun yüzeyini 2 boyutlu fotoğraftan (veya videodan) haritalayabilen bir algoritma olarak tanımlanıyor. Carnegie Mellon araştırmacıları, DensePose’dan yararlanarak gelen ve giden Wi-Fi sinyallerinin fazını ve genliğini insan vücudundaki noktalarla eşleştiren, DensePose’a gerekli girişi sağlayan derin bir sinir ağı geliştirdi.

Sonuç olarak ortaya standart RGB güvenlik kameralarının sınırlamalarına sahip olmayan canlı bir görüntü ortaya çıkıyor. Örneğin, odaya yerleştirilen bir sensör karanlıktaki ya da nesnelerin arkasındaki görünmeyen kişileri tespit edebiliyor. Fotoğraflarda görebileceğiniz gibi, teknoloji dört dörtlük değil. Ancak algoritma izleri Wi-Fi sinyallerine göre tahmin ediyor. Yani buna rağmen sonuçlar etkileyici.

Keşfedilen bu yöntem doğal olarak akıllara mahremiyet konularını getiriyor. Araştırmacılar çalışmalarında birçok kez “gizlilikten” bahsetmiş. Makalenin giriş bölümünde “Ayrıca bireylerin mahremiyeti korunabiliyor ve gerekli ekipman makul bir fiyata satın alınabiliyor. Aslında, gelişmiş ülkelerdeki hanelerin çoğunun evinde zaten Wi-Fi var ve bu teknoloji yaşlıların sağlığını izlemek veya sadece evdeki şüpheli davranışları belirlemek için ölçeklendirilebilir.” yazıyor. Bu iyimser bir bakış açısı zira kötü niyetli insanlar eve girmeden ev hanesinin faaliyetlerini gözlemleyebilir.

Yorum yapın