Wi-Fi Direct Nedir, Nasıl Kullanılır?

Dosyalarınızı nasıl paylaşıyorsunuz? Eski tip harici bellekler kullanmak yerine internet üzerinden paylaşım yapmak en yaygın kullanılan dosya paylaşım yöntemidir. İyi ama paylaşım yapacağım cihaz hemen şurada, bluetooth ile hallederim diyorsanız bir alternatifiniz daha var, Wi-Fi direct. Wi-Fi direct en verimli ve en kullanışlı kablosuz dosya paylaşım yöntemlerinden bir tanesidir. 

Wi-Fi direct yöntemi ile aynı ağa bağlı cihazlar arasında herhangi bir üçüncü taraf uygulama kullanmadan ve dahası herhangi bir internet harcamadan dosya paylaşımı yapabilirsiniz. Uzun yıllardır kullanılmasına rağmen kablosuz ağ teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte her geçen gün daha da kullanışlı hale gelen dosya paylaşım yöntemi Wi-Fi direct nedir, nasıl kullanılır gelin biraz daha yakından bakalım.

Temelden başlayalım, Wi-Fi direct nedir?

Wi-Fi direct, yaklaşık 20 yıldır kullanılan bir kablosuz dosya paylaşım yöntemidir. Temel olarak aynı Wi-Fi kablosuz ağına bağlı akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi iki cihaz arasında herhangi bir üçüncü taraf uygulama kullanmadan ve internet harcamadan dosya aktarımı yapmanızı sağlar. 

Peki, Wi-Fi direct ne işe yarar?

Diyelim elinizde Wi-Fi direct özelliği olan bir tablet, akıllı telefon ya da bilgisayar var ve cihazda yüklü olan bir fotoğrafı, videoyu ya da farklı bir dosyayı yine Wi-Fi direct özelliğine sahip bir cihaza göndermek istiyorsunuz. Eğer harici bellek ile manuel bir aktarım yapmak istemiyorsanız kullanacağınız yöntemler yavaş olacak ve çoğu zaman dosyada kalite kaybı yaratacaktır.

Bunun yerine Wi-Fi direct özelliğine sahip her iki cihazı da aynı kablosuz ağa bağlayın ve Wi-Fi direct özelliğini aktif hale getirerek söz konusu dosyayı, fotoğrafı ya da videoyu son derece hızlı bir şekilde ve en önemlisi kalite kaybı olmadan gönderin. Yani Wi-Fi direct, bu özelliğe sahip cihazlar arasında hızlı ve verimli bir şekilde dosya aktarımı yapmanızı sağlar.

Wi-Fi direct ne işe yarar sorusunun diğer bir yanıtı ise kablosuz ekran paylaşımı yapmaktır. Her cihazda mümkün olmayabilir ya da bazı cihazlar için üçüncü taraf uygulamalar gerekebilir ancak Wi-Fi direct özelliğine sahip pek çok cihazda bu aktarım yöntemini kullanarak kablosuz ekran paylaşımı yapabilirsiniz. 

Wi-Fi direct ile bluetooth arasındaki fark nedir?

Pek çok kişinin aklına kablosuz dosya paylaşımı denilince bluetooth gelmektedir ancak Wi-Fi direct farklı bir sistemdir. Bluetooth, iki cihaz arasında PAN adı verilen bir kişisel ağ oluşturur. Bu ağı oluşturmak için cihazlardaki ISM bandındaki UHF radyo dalgalarını kullanır. Kullanılan radyo dalgaları genel olarak 2,02 GHz ile 2,48 GHz aralığındadır. 

Wi-Fi direct ise iki cihazın bağlı olduğu kablosuz ağ üzerinden bir aktarım sağlar. Wi-Fi direct ortalama 256 bit AES şifreleme sistemi kullanırken bluetooth teknolojisinde bu hız ortalama 5 bittir. Bu yöntem kullanılarak dosya paylaşımı yapılması için her iki cihazda da Wi-Fi direct özelliğinin bulunması ve açık durumda olması gerekir.

Wi-Fi direct nasıl kullanılır?

  • Adım #1: Her iki cihazda da Wi-Fi direct özelliği olduğundan emin olun.
  • Adım #2: Her iki cihazın da aynı Wi-Fi kablosuz ağına bağlı olduğundan emin olun.
  • Adım #3: Her iki cihazın da Wi-Fi direct özelliğini aktif hale getirin.
  • Adım #4: Cihazları eşleştirin.
  • Adım #5: Aktarmak istediğiniz dosyanın paylaşım seçeneklerini açın.
  • Adım #6: Wi-Fi direct ile aktarmak istediğiniz cihazı seçin.
  • Adım #7: Paylaşım işlemi dosya boyutuna bağlı olarak değişen bir süre sonunda tamamlanacak.

Wi-Fi direct kullanmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Cihazınızın marka ve modeline göre adım başlıkları değişebilir ancak benzer adımlarla karşılaşacaksınızdır. Wi-Fi direct üzerinden ekran paylaşımı yapacaksanız da ilk adımlar benzerdir, sonrası cihazınıza göre değişecektir.

Emin olamayanlar için Wi-Fi direct kullanmanın avantajları:

  • Wi-Fi direct özelliği kullanırken internet paketinizden harcanmaz.
  • Diğer yöntemlere göre çok daha hızlı ve verimlidir.
  • Özel bir erişim noktası oluşturulması gerekmez.
  • Yüksek çözünürlüklü video ve fotoğraflarda kalite kaybı yaşanmaz.
  • Kendi şifreleme sistemini kullandığı için güvenlidir. 
  • Üçüncü taraf uygulama kullanmanıza gerek kalmaz.
  • Akıllı telefon, tablet, yazıcı, bilgisayar, televizyon gibi pek çok farklı cihazda kullanılabilir.

Wi-Fi direct yöntemi hangi cihazlarda kullanılır?

Windows 8.1 ve üzeri versiyon işletim sistemine sahip bilgisayarın büyük bir bölümünde, Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ve tabletlerin büyük bir bölümünde, yeni model yazıcılarda ve akıllı televizyonların büyük bir bölümünde Wi-Fi direct özelliği bulunmaktadır. 

Peki ya Apple diyorsanız maalesef iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlarda Wi-Fi direct özelliği bulunmuyor. Apple cihazlar arasında kablosuz dosya aktarımı yapmak için Airdrop özelliğini kullanabilirsiniz ancak bir Apple cihaz ile farklı bir cihaz arasında Wi-Fi direct özelliği ile kablosuz dosya paylaşımı yapmak herhangi bir üçüncü taraf uygulama kullanmadan mümkün değil. 

Neden Wi-Fi direct kullanmalıyım? 

Günümüzde kullanabileceğiniz dosya paylaşım yöntemlerini bir gözden geçirelim. Klasik yöntem olan harici bellek kullanımında yüksek kapasiteye sahip bir depolama aygıtı almalı, dosyayı ona yüklemeli, sonra aygıtı diğer cihaza bağlamalı ve dosyayı indirmelisiniz. Kalite kaybını ortadan kaldıran bir yöntem olsa da ne verimli ne de hızlı, üstelik aygıt parası da cabası.

Kablosuz dosya paylaşım yöntemlerine bakacak olursak dosyanızı bir bulut depolama hizmetine aktarabilir ve diğer cihaza indirebilirsiniz. Uzak mesafeler için kullanışlı ama yüksek boyutlu bir dosyayı yükledim indirdim derken büyük zaman kaybı. WhatsApp ya da e-posta yöntemlerinde de aynı sorun var. Üstelik çoğu zaman fotoğraf ve videolarda kalite kaybı yaşamak işten bile değil.

Yakın bir cihazla dosya paylaşımı yapacaksanız Wi-Fi direct en verimli ve hızlı yöntem olacaktır, bluetooth hızı malum. Üstelik Wi-Fi direct özelliği ile ekran paylaşımı yapabileceğiniz gibi bu özelliğe sahip bir yazıcıdan çıktı bile alabilirsiniz. Belki ilerleyen yıllarda çok daha kullanışlı yöntemlerle tanışabiliriz ama şu an için kablosuz dosya paylaşımındaki en verimli yöntem Wi-Fi direct gibi görünüyor.

Aynı ağa bağlı cihazlar arasında kablosuz dosya paylaşımı yapmanızı sağlayan Wi-Fi direct nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Cihazınızda Wi-Fi direct özelliğini nasıl kullanacağınızı öğrenmek için üretici firmanın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yapın