Bir teknoloji tutkununun favori dizi ve film kategorisi elbette bilim kurgu. Ancak izlediğiniz dizi ve filmler sizi tatmin etmediyse, önerilerimiz tam size göre. Bugünkü listemizde, izlemeniz gerektiğini düşündüğümüz bilim kurgu tabanlı dizi ve filmleri listeliyoruz.
Interstellar’ı henüz izlememiş olabilirsiniz, ancak büyüleyici tema müziği ile mutlaka tanışmış olmalısınız. Bilim insanları tarafından dahi beğeni toplamış olan bu yapımda, insanlık yok olmanın eşiğindeyken bir grup astronot, yaşanabilir başka bir gezegen bulmak için bir solucan deliğinden geçerek tehlikeli bir yolculuğa çıkıyor. Siz de bu maceraya tanıklık etmek ve bilimsel bilgiler edinmek istiyorsanız, Interstellar 10/10 bir seçim.
- Yönetmen: Christopher Nolan
- Oyuncular: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Ellen Burstyn, John Lithgow, Casey Affleck, Wes Bentley, Bill Irwin, Mackenzie Foy, Topher Grace, David Gyasi
Görünmeyen uğursuz bir varlığın toplumun büyük kısmını intihara sürüklemesinden beş yıl sonra, hayatta kalan bir kadın ve iki çocuğu güvenli bir yere ulaşmaya çabalar. Malorie (Sandra Bullock), filmin çoğunda adını bile koymadığı çocuklara karşı acımasız bir annedir, onlara Erkek ve Kız demeyi tercih eder. Onları korumak için elinden gelenin en iyisini yaptığını düşündüğünü gözlemleyebilsek de, insanların büyük bir çoğunluğu çocuklarına isim vermekte. Sonunda, Malorie de bunu yapmaya karar verir, ancak Janet Tucker Körler Okulu’na gelip Dr. Lapham (Parminder Nagra) ile tekrar karşılaşana kadar…
- Yönetmen: Susanne Bier
- Oyuncular: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich, Sarah Paulson, BD Wong, Jacki Weaver, Rosa Salazar, Danielle Macdonald, Lil Rey Howery, Tom Hollander
Maceranın ve fantastik bir evrenin bir arada bulunduğu bilim kurgu filmi arıyorsanız, Mad Max: Fury Road tam size göre. Max, kıyamet sonrası bir çölde asi bir kadın ile kadın mahkûmlardan oluşan çetesinin zulümden kaçmasına, tehditleri savuşturmasına ve evlerini aramasına yardım eder. Peki başarılı olabilecek midir?
- Yönetmen: George Miller
- Oyuncular: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Josh Helman, Nathan Jones, Zoe Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Abbey Lee
ABD askeri Ray Garrison ve eşi Gina, Mombasa’daki rehinelerin başarılı bir kurtarma operasyonuna liderlik ettikten sonra, Amalfi Sahili’ndeki bir İtalyan sahil kasabasında tatil için seyahat eder. Çizgi roman serisinden uyarlanan bu bilim kurgu-aksiyon filminde ölü bir asker olan karakterimiz biyoteknoloji sayesinde hayata döndürülür ve bir intikam görevine gönderilir.
- Yönetmen: David S.F. Wilson
- Oyuncular: Vin Diesel, Eiza Gonzalez, Guy Pearce, Sam Heughan, Toby Kebbell, Talulah Riley, Lamorne Morris, Johannes Haukur Johannesson, Alex Hernandez, Siddharth Dhananjay
Siberpunk temalı bu bilim kurgu filminde, çöküşün eşiğindeki bir dünyada yetenekli bir oyuncu, muazzam bir sanal gerçeklik evreninin mülkiyetini kazanmak için bir dizi görevde komutayı üstlenir.
- Yönetmen: Steven Spielberg
- Oyuncular: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance, Philip Zhao, Win Morisaki, Hannah John-Kamen
Ay ve Mars’taki insan kolonilerini konuştuğumuz bu dönemlerde, tam da bu konuya uygun bir yapım The Colony. Filmimizde bir uzay kolonisinin tüm sakinleri kısır kalınca Dünya’ya bir astronot gönderilir. Bu gezegende hayatta kalanların kaderine karar vermek ise karakterimizin elinde.
- Yönetmen: Tim Fehlbaum
- Oyuncular: Nora Arnezeder, Iain Glen, Sarah-Sofie Boussnina, Sope Dirisu, Sebastian Roche, Joel Basman, Kotti Yun, Bella Bading, Cloe Heinrich, Eden Gough
Küresel bir olayın ardından insanlık uyuma becerisini kaybettiğinde sorunlu bir eski asker, hem toplum hem de kendi zihni kaosa sürüklenirken ailesini kurtarmaya çalışır. Peki başarılı olabilecek midir?
- Yönetmen: Mark Raso
- Oyuncular: Gina Rodriguez, Ariana Greenblatt, Frances Fisher, Jennifer Jason Leigh, Barry Pepper, Shamier Anderson, Finn Jones, Lucius Hoyos, Gil Bellows
Yapay zeka ve robotlar geliştikçe, acaba insanlık yok olacak mı diye içimizden geçirmiyor değiliz. Mother/Android de benzer bir durumu yansıtıyor. Şiddetli bir android ayaklanmasıyla sarsılan kıyamet sonrası bir dünyada genç, hamile bir kadın ve erkek arkadaşı çaresizce güvenli bir yer arar. Ancak bu hiç de kolay olmayacaktır.
- Yönetmen: Mattson Tomlin
- Oyuncular: Chloe Grace Moretz, Algee Smith, Raul Castillo
Julia köhne gece kulüplerinde hırsızlık yapan, insanları dolandıran genç bir kadındır. Evinden kaçırılır ve boynunun arkasında parlayan bir implantla bir hapishane hücresinde uyanır. Robotik YZ’sini mükemmelleştirmek isteyen bir mucit tarafından kobay olarak kullanılmak üzere kaçırılan genç kadın, hapsedildiği yüksek teknolojili evden kaçmaya çalışır.
- Yönetmen: Federico D’Alessandro
- Oyuncular: Maika Monroe, Ed Skrein, Gary Oldman
Listemizin son yapımı, tek dizisi: Sıcak Kafa. Yerli bir yapım olan Sıcak Kafa, oyuncu kadrosu ve konusu ile oldukça dikkat çekiyor. İletişim yoluyla yayılan bir salgının pençesindeki distopik bir dünyada, hastalığa bağışıklık kazanmış olan dil bilimci Murat Siyavuş, acımasız bir kurumun hedefi hâline gelir.
- Yönetmen: Mert Baykal
- Oyuncular: Osman Sonant, Şevket Çoruh, Hazal Subaşı, Tilbe Saran, Kubilay Tunçer, Özgür Emre Yıldırım, Gonca Vuslateri, Hakan Gerçek, Erdem Akakçe, Barış Yıldız, Furkan Kalabalık, Şebnem Hassanisoughi, Cüneyt Uzunlar
Listemizin sonuna geldik. Her ne kadar izlediğimiz film ve diziler teknolojik, bilimsel ve bir o kadar da sürreel olsa da, internetiniz o kadar teknolojik olmayabilir. Artık film ve diziler, özellikle 4K çözünürlük, HDR ve çeşitli ses teknolojilerinin de hayatımıza girmesiyle birlikte, oldukça büyük boyutlara sahip. Netflix gibi platformlardan izlenen içeriklerde herhangi bir depolama sorunu yaşamasanız da, hızlı bir internet bağlantınızın olması artık şart.
Günümüz internet teknolojileri ile artık online medya akış hizmetlerinden yararlanmak mümkün. Ancak internet hızının yüksek olması, bağlantının sağlıklı olması ve yoğunluktan etkilenmemesi de oldukça önemli. Buna ek olarak, evinizde bağlı bulunan diğer cihazlar ve kullanıcı sayısı da internet hızınıza etki edebilir.
ADSL ve VDSL altyapı teknolojileri fiber internet altyapısına göre daha yavaş ve sorunlu. İyi optimize edilmemiş sunucular, yoğunluğu tolere etmek için kısılan bant genişliği, kalitesiz donanım ve kablolar bu sorunların oluşmasındaki temel sebep.
Ayrıca CDN sunucuları da dizi ve film gibi içerikleri indirirken veya izlerken oldukça büyük öneme sahip. Bu teknoloji sayesinde veriler ana sunucudan değil, konumunuza en yakın CDN sunucularından çekilir. Bu sebeple içeriklerin önbelleğe alma gecikmesi ortadan kalkar, altyapınızın ve aldığınız hizmetin desteklediği maksimum hızda veri indirmesi yapabilirsiniz.
CDN’ler, internet servis sağlayıcıların kendilerine özel kurdukları bir ağ. Bu ağ diğer operatörlerle paylaşılabilmesine rağmen, kendi kullanıcıları için daha büyük bir öneme sahiptir. Örneğin TurkNet, Türkiye’de bu işi başarılı sürdürebilen nadir sağlayıcılardan biri. Şirket, kendi CDN sunucuları ile kullanıcılarının veriye daha hızlı erişmesini sağlıyor.
Netflix için internetin hızlı olması şart mı?
Günümüzde 4K HDR içerikler için hızlı bir internet artık zorunluluk haline geldi. Düşük hızlarla uzun süren önbellek işlemi, artık gigabit seviyesine ulaşan internet hızları ile sıfıra iniyor. Tabii ki bunun için altyapının sorunsuz ve güncel bir teknolojiyle desteklenmesi de şart. TurkNet, GigaFiber adını verdiği ve kendi altyapısıyla kurduğu fiber ağı ile kullanıcılarına 1.000 Mbps’ye varan internet hızı vadediyor. Ayrıca bu değer yalnızca indirme hızında değil, yükleme yani upload hızında da geçerli.
Bağımsız bir hız ölçüm şirketi olan Speedtest, bünyesinde gerçekleştirilen internet hız testi verilerine dayanarak düzenli olarak istatistikler yayınlıyor vebiz de paralelinde bu verileri sizlerle paylaşıyoruz. 2021’in üçüncü çeyreğinde liderlik koltuğuna oturan TurkNet, o andan itibaren koltuğu kimseye kaptırmadı ve bir kez daha zirvedeki yerini korumayı başardı.
TurkNet, 2022 üçüncü çeyrekte de yüksek hız, gecikme süresi ve tutarlılık oranlarında lider olmaya devam ederken, 50.94 Mbps ile en iyi ortalama indirme hızını kullanıcılarına sunuyor. Türkiye’nin indirme hızı bakımından182 ülke arasında 105. sırada yer aldığı raporda, TurkNet gecikme sürelerinde de yine zirvedeki yerini korumayı başarmış.
Şirket, 14 ms’lik ortalama gecikme süresi ile rakipleri arasında en düşük gecikmeyi sunuyor. Rapor, Türkiye’deki kullanıcıların yaptığı hız testlerinde ortalama download (indirme) hızının 32.04 Mbps, ortalama upload (yükleme) hızının ise 6.43 Mbps olduğunu ortaya çıkardı. Hız testlerinin yüzde kaçının en az 25 Mbps download ve 3 Mbps upload hızı sunduğunu ifade eden tutarlılık skorları sıralamasına baktığımızda ise TurkNet’in bu değerde de lider olduğunu görüyoruz. TurkNet kullanıcıları yüzde 77.5 oranla en az 25 Mbps download ve 3 Mbps upload hızı almada en tutarlı hızları elde ediyor.
Sağlayıcı (TurkNet), bu değerlendirmeler sonucunda 2021’in 3. ve 4. Çeyreği ile 2022’nin ilk iki çeyreğinde elde ettiği başarısını sürdürmüş oldu. Türkiye’nin internet altyapısını geliştirme ve dünya kalitesine çıkarma hedefiyle TurkNet, kendi fiber altyapısında geliştirdiği GigaFiber yatırımlarına aralıksız devam ediyor ve GigaFiber altyapısını her gün genişletiyor. Şu an aktif olarak 900.000inin üzerindehanede GigaFiber internet kullanılabilir durumda. (Sene sonu itibarı ile 1.000.000 haneye ulaşmayı hedefliyor.)
Netflix’in de en hızlısı
Bildiğiniz üzere Netflix de dönemsel olarak internet hızı istatistikleri paylaşıyor. Bu istatistiklere göre TurkNet halen Netflix’in en hızlı Türk internet sağlayıcısı. TurkNet, CDN ve Peering anlaşmaları sayesinde müşterilerinin en iyi Netflix deneyimi yaşamasına yardımcı oluyor.
TurkNet GigaFiber nedir?
Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Üstelik vaat edilen 1.000 Mbps’e kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.
GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.
- Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
- Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
- Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
- 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
- Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.
Geçiş genelde belgeleriniz eksiksiz olarak ulaştıktan sonra, iki, üç gün içinde gerçekleşiyor. (Mevcut hizmetinizi TurkNet’e taşımak yerine diğer operatörden kullandığınız hizmeti önce iptal ettirip sonra TurkNet’ten sıfırdan yeni bir hat istediğinizde internetinizin kullanıma hazır olması daha uzun sürüyor.) Belgelerde herhangi bir eksik varsa (örneğin imza yok, tarih yok, kimliğinizi Online İşlemler veya Mobil Uygulama üzerinden yüklemediniz), işlemler maalesef uzayabiliyor. Bu yüzden belgelerinizi tam olarak doldurduğunuza dikkat edin.
Farklı operatörler arası internet transferi süresini etkileyen bir diğer faktör de teyit aramasına geç cevap vermeniz. Teyit aramasını yasa gereği zorunlu olduğu için, aranmanız ve sesli olarak operatör değişikliği onayınızı almaları gerekiyor. Sizi 0850 288 80 80 numarasından arayacaklar.
Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.
Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?
Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.
Farklı operatörlerden geçiş sürecini de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.
Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları
Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.
Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.
Port kaybetme riski nedir?
TurkNet’e mevcut kullandığınız ev interneti hizmetinizi kapattırarak geldiğinizde, santralde size ayrılan VDSL veya ADSL portları boşa çıkar. Bazı santrallerde müsait port sayısı yeterli olmadığından size hizmet verilemeyebilir. Daha yüksek hız sağlayan VDSL hizmeti aldığınızı düşünelim. Hizmeti kapattırdınız, VDSL portunuz boşa çıktı ve siz TurkNet’e abone olana kadar başkası geldi ve bu port ona verildi. Başka müsait port yoksa VDSL yerine daha az hızlı ADSL hizmeti almak durumunda kalabilirsiniz. Hatta hiç müsait port yoksa bölgenizde port sayıları artırılana kadar hizmet alamayabilirsiniz. Ama mevcut operatörünüzü kapattırmadan TurkNet’li olduğunuzda portunuz boşa çıkmadan geçiş yapılır, böylece port sorunuyla karşılaşmazsınız.
Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?
Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını görebilirsiniz.
TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;
TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama
TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;
Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.
Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;
Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. TurkNet internet hizmetini 139,90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.
TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor.
Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama
Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.
Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Altyapınızın desteklediği hız, evinizde alabileceğiniz internet hizmeti hızını gösterir. Ancak altyapınızın gelişmesi veya fiber altyapılara geçişinizin sağlanması durumunda 1.000 Mbps’e kadar çıkabilirsiniz.
İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;
1- İletişim Bilgileriniz
TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.
2- Adres Bilgileriniz
Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.
İnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1.000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
3- Tercihler
Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği hızı görebilirsiniz.
Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.
Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.
4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri
Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.
Artık dijital çağ dönemindeyiz. Birçok işimizi internet üzerinden hallediyor, ödemelerimizi, vergilerimizi ve hatta okul ve iş değişikliklerimizi bile internet aracılığıyla yapabiliyoruz. Bunun önünü açan e-Devlet sistemi, uzun bir süredir Türk halkının hizmetinde. e-Devlet, yalnızca devlet daireleri ile ilgili işlemlerinizi değil, artık özel şirketlerle ilgili işlemlerinizi de yapabileceğiniz bir platform haline geldi.
e-Devlet’in dijital kimlik doğrulaması sistemiyle birlikte, ek bir uğraş vermeden abonelik işlemleri, sözleşme fesih işlemleri ve borç ödeme işlemleri yapılabiliyor.
Hatırlarsanız TurkNet’in 3 adımda kolay başvuru sistemi vardı, aslında bu sistem zaten dijitaldi fakat e-devlet ile birlikte uçtan uca dijital deneyim daha da hızlandı.
3 adımdan oluşan başvuru sürecinde belgeleriniz kurye ile tarafınıza teslim ediliyor ve siz belgeleri imzaladıktan sonra tekrar belgelerin TurkNet’e ulaştırılması gerekiyor. Bu durum genellikle çok hızlı olsa da, e-Devlet üzerinden yapılan işlem ortalama 3 dakika sürüyor.
e-Devlet Üzerinden Abonelik Başvurusunun Avantajları
Kargo şirketleri yalnızca iş günleri ve cumartesi günleri dağıtım yapıyor. Ancak günümüzde birçok kişi cumartesi gününü de çalışarak veya dışarıda geçiriyor. Bu sebeple kuryenin geleceği tarihte evde olmak bir zorunluluk diyebiliriz. e-Devlet Dijital Kimlik Doğrulama sistemiyle birlikte bu dert ortadan kalkmış oluyor. Böylece müşteriler, ortalama 3 dakika süren abonelik işlemlerini akıllı telefonlarından, tabletlerinden veya bilgisayarlarından gerçekleştirebiliyor.
Ayrıca Dijital Kimlik Doğrulama sistemi, kimliğinizi doğrudan kullandığı ve dijital imza yerine geçtiği için, ek bir onay sürecine gerek kalmadan 3 dakika içinde abonelik onayınız verilmiş oluyor.
Bundan sonraki süreçte de tek yapılması gereken, TurkNet ekiplerinin adresinize gelip kurulumu tamamlaması.
e-Devlet Üzerinden TurkNet’e dijital başvuru yöntemiyl ilgili daha fazla bilgi için makalemize göz atabilirsiniz.
TurkNet, geçtiğimiz günlerde GigaFiber altyapı genişletme çalışmalarının bir parçası olarak, kullanıcıların altyapı taleplerini değerlendirmeye aldığı yeni bir başvuru sistemi duyurdu. Bu sistemle kullanıcılar adreslerini girerek, bulunduğu bölgeye TurkNet GigaFiber altyapısının gelmesini sağlayabiliyor.
Bu işlem için öncelikle TurkNet’in GigaFiber İstiyorum sayfasına gidin. Bu sayfanın orta kısmında “GigaFiber istiyorum” adlı butona tıklayın. Açılan sayfada, sizden adresiniz istenecek. Adres bilginizi girdikten sonra, mevcut altyapı durumunuzu içeren bir mesaj göreceksiniz. Test adresimizde henüz GigaFiber altyapısı olmadığından, “Üzgünüz, “şimdilik” GigaFiber altyapınız bulunmuyor. Hemen altyapı talebinizi iletebilirsiniz.” mesajı ile karşılaşıyoruz.
Bu mesajın hemen altında, GigaFiber altyapısı talebinizi iletebilmeniz için iletişim bilgilerinizi doldurmalısınız. Ardından ise Kişisel Veri Aydınlatma Metni’ni okuyup onaylayarak “Adresime GigaFiber İstiyorum” butonuna basın.
TurkNet web sitesinde yapmanız gereken işlemler bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken, başvuru sırasında verdiğiniz e-posta adresinize gelen doğrulama linkini kullanarak başvurunuzu gerçekleştirmek olacaktır. TurkNet, adresinizdeki taleplere göre durumu değerlendirecek ve GigaFiber çalışmaları için listeye ekleyecektir.
TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.
– Advertorial / Reklam –