Çeşitli Sebeplerden Dolayı Türkiye’den Ayrılan Markalar

Özellikle ekonomik kriz dönemlerinden sonra pazarda oluşan fırsatları değerlendirmek isteyen bazı dev markalar, Türkiye’ye adım atmaya başlamıştı ancak yanlış pazarlama stratejileri, yanlış lokasyonlarda açılan mağazalar gibi birçok sebep yüzünden ülkemizden ayrılmak zorunda kalanlar oldu.

Alışveriş yaptığımız ya da televizyonda, panolarda reklamlarını gördüğümüz yurt dışı merkezli markaların çoğunu artık göremiyoruz. İşte bu markalardan bazıları:

Dünyaca ünlü giyim markası Topshop, 2000’lerin başında ülkemize adım atmıştı.

Türkiye’de oldukça sevilen marka; beklediği ciroya ulaşamaması, kur farkı gibi çeşitli sebeplerden dolayı ülkemizdeki macerasını tamamen sonlandırmak zorunda kaldı.

C&A, uygun fiyat politikası ve kaliteli ürünleriyle yalnızca ülkemizde değil dünyanın dört bir yanında da sevilen markalardan biri.

2007 yılında girdiği Türkiye pazarından 2016 yılında ayrılma kararı aldı ve mağazalarını DeFacto’ya devretti. Markanın Türkiye’den ayrılmasının en büyük nedeni ise büyüme politikalarına Avrupa ülkelerinde devam etme kararıydı.

2000’lerin başında ülkemizde yaşanan krizden sonra Türkiye pazarına giren devlerden biriydi.

İç çamaşırlarıyla ünlü La Senza, Victoria’s Secret ile kıyaslanıyor. Kısa sürede oldukça sevilen La Senza; ithalata gelen ek vergiler, yüksek kur ve dolar ya da euroyla alınan kiralar yüzünden Türkiye’den çekilme kararı aldı.

Dünyanın en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Tesco, 2003 yılında Kipa’yı satın alarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başlamıştı.

Merkezi İngiltere’de bulunan firma, artan borçları nedeniyle 2016 yılında Türkiye’deki bütün mağazalarını Migros’a satarak ülkemizden çekildi.

Electro World, 2007 yılında büyük beklentilerle Türkiye’deki ilk mağazasını açmıştı. 

Teknolojik ürünler satan marka, 2013 yılında faaliyet zararının 9 milyon sterlin (o zamanki kurla 25.859.700 TL) olarak açıklanmasından sonra aynı yıl bütün mağazalarını Türk teknoloji mağazaları zinciri Bimeks’e sattı.  

Honda, 1992 yılında Anadolu Grubu ile ortaklık anlaşması imzalayarak Türkiye’ye adım atmıştı.

Dünyaca ünlü otomobil markası, 1997 yılından itibaren Kocaeli Gebze’deki fabrikasında otomobil üretmeye başladı. Ancak 2019 yılında otomotiv endüstrisindeki elektrifikasyon alanında yaşanan sorunlar, düşük üretim ve satış miktarı nedeniyle Türkiye’deki fabrikasını kapatma kararı aldı.

Alman kozmetik zinciri Douglas, 26 ülkede sahip olduğu yüzlerce şubeyle Avrupa’da önde gelen markalardan biri.

2006 yılında Türkiye’deki ilk mağazasını açan firma; artan rekabet, artan maliyetler, ülkemizde yaşanan siyasi olaylar nedeniyle faaliyetlerini durdurdu.

Bestbuy, Avrupa’daki ilk elektronik mağazasını 2009 yılında Türkiye’de açmıştı.

2011 yılında Mediamarkt, Darty ve Teknosa gibi firmalara karşı istediği pazar payını ve kârı elde edememesi nedeniyle mağazalarını Teknosa’ya devretti ve ülkeden tamamen çekildi.  

Türkiye’de mobilya ve ev ürünleri mağazası açan Conforama, ülkemizde en az kalan markalardan biri. 

2013 yılında Türkiye pazarına giren Fransız mobilya ve ev ürünleri zinciri Conforama, ülkemizde beklediği kârı ve başarıyı elde edemediği için yalnızca bir yıl kalabildi.  

Ülkemizden ayrılışı en çok tartışılan markalardan biri: PayPal

İnternet üzerinden, kredi kartı kullanarak ya da kullanmayarak, güvenli alışveriş yapılmasını ya da istenilen kişiye para gönderilmesini sağlayan PayPal’ın ülkemizden ayrılışı çok tartışıldı. 2016 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na yaptığı lisans başvurusunun reddedilmesi nedeniyle faaliyetlerini durdurdu.

Alışveriş devi eBay, 2011 yılında GittiGidiyor’un çoğunluk hissesini satın alarak Türkiye pazarına girmişti.

Pazarda artan rekabet ortamında istediğini başaramayan şirket, Eylül 2022’de GittiGidiyor’u kapatarak Türkiye’den elini kolunu çekti.

1996 yılında Türkiye’deki ilk mağazasını açan ‘Toys R Us’, her çocuğun hayallerini süslüyordu.

Oyuncak dükkanlarının en büyüklerinden olan ‘Toys R Us’, hem dünya genelindeki borçları hem de Türkiye piyasasına olan borçları nedeniyle 2008 yılında ülkemizdeki bütün şubelerini kapattı.

Dev şirket, 2017 yılından itibaren yavaş yavaş dünya çapındaki bütün şubelerini kapatmaya başladı ve iflas başvurusunda bulundu. Şimdilerde internet üzerinden satışlarına devam eden markanın başta ABD olmak üzere belli yerlerde mağazalarını yeniden açacağı konuşuluyor.

Türkiye’den çekilen diğer önemli markalar:

  • Diasa
  • Darty
  • Chevrolet
  • Cnbc-e
  • TNT
  • MTV Türkiye
  • Glovo
  • Rock’n Coke

Sizlerin ülkemizden ayrılmasına üzüldüğünüz ya da bu listede olmalıydı dediğiniz marka hangisi? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Yorum yapın