ASUS ZenWi-Fi XT9 Mesh İncelemesi

Bazı izleyicilerimiz önceki incelemelerimizden hatırlayacaktır, ASUS’un WiFi 6E destekli ZenWiFi Pro ET12 modelini ofisimizde kullanıyoruz ve oldukça memnunuz. Bu incelemenin konusu olan XT serisi ise Pro’nun bir sınıf altında, orta seviye bir model. Yoğun ağ trafiğine sahip ev kullanıcıları için olduğu kadar, küçük ve orta çapta işletmeler için de değerlendirilebilecek bir model.

XT9 modelinde öncekine oranla ciddi geliştirmeler var. Öncelikle 5 GHz ağın hızı 2 kat artırılarak 1200 Mbps’den 2400’e çıkarılmış. XT8 modelinde olmayan WPA3 şifreleme standardı da bu modele eklenmiş.

Vatan Bilgisayar Fiyatı İçin Tıklayınız

Kutu İçeriği Ve Kurulum

Bize inceleme için gelen model beyaz olsa da, Asus siyah renk seçeneği de sunuyor. Ek olarak bu şekilde 2’li set alabileceğiniz gibi tekli alma imkanınız da var. Diyelim ki 3 katlı bir mekana ikili set aldınız, ancak baktınız sinyal her yere ulaşmıyor, bir tane tekli XT9 daha ekleyip üçlü set haline getirebiliyorsunuz.

Görünüş açısından XT9, önceki XT8 ile hemen hemen aynı. Kutudan kullanım kılavuzları, 1 adet ethernet kablosu ve adaptörler çıkıyor. Ünitenin birinde etiket bulunuyor ve Sony ana ünitenin bu olduğunu ve kuruluma onunla başlanılmasını öneriyor.

Kurulumu ASUS Router uygulamasını akıllı telefonunuza kurup, uygulama içinden model seçip, ünitenin altındaki QR kodunu okutarak başlıyorsunuz. Tek üniteyle kurulum tamamlandığında ikincisine güç verip mesh ağınızı hayata geçirebiliyorsunuz.

Teknik Özellikler

XT9 “tri-band” yani üç bantlı bir mesh sistemi. Yani aynı anda 3 ayrı ağ yayınlayabiliyor. Bunlar sırasıyla yüksek menzil için 574 Mbps hıza sahip 2.4 Ghz frekansında ağ, yüksek hız için 2400 Mbps hıza sahip ilk 5 Ghz ağ ve ve 4800 Mbps hızında ikinci 5 Ghz ağ. Ancak varsayılan olarak ikinci 5GHz ağın backhaul modunda çalıştığını belirtelim. Yani bunu iki ünitenin kendi aralarında haberleşmek için kullandığı yüksek hızlı ve gizli bir ağ gibi düşünebilirsiniz.

Buna alternatif olarak backhaul’u yani iki mesh ünitenin haberleşmesini ethernet üzerinden kabloyla yapıp, 2. 5 GHz ağı da kullanıcıların hizmetine açabilirsiniz. Tüm 5 Ghz ağlar 160 MHz kanal genişliğini destekliyor ve OFDMA, 1024QAM gibi Wi-Fi 6’yı Wi-Fi 6 yapan teknolojileri destekliyor.

WPA3 Şifreleme Ve Antenler

XT9’un XT8’e göre en büyük farklarından biri de belirttiğimiz gibi WPA3 şifreleme standardını desteklemesi. Bu standart Wi-Fi ağlarının şifresinin kırılmasını neredeyse imkansız hale getiriyor. Tabii ki her cihaz bu standardı desteklemiyor, özellikle de güncel olmayan cihazlar. Bu gibi durumlar için WPA2 ve 3 karma modunu seçebiliyorsunuz, yani 3 desteklenmiyorsa 2 deneniyor.

Piyasadaki çoğu mesh sistemde olduğu gibi ASUS ZenWi-Fi XT9 da dahili anten kullanıyor. ASUS XT9’da 6 adet dahili anten kullanmış ki bu sayı XT8 ile aynı ve rakiplerine göre yüksek bir sayı.

Bağlantı Portları

Cihazın arkasında 4 adet ethernet yuvası mevcut. bunlardan WAN yuvası 2.5 Gigabit hıza sahipken, diğer yuvalar 1 Gigabit hızındalar. Bu ethernet yuvalarıyla ilgili güzel olan bir detay LAN3 yuvasını LAN1 veya LAN2 yuvasıyla birleştirip tek yuva gibi kullanarak 2 Gigabite kadar hızlar elde edebiliyorsunuz. Bu NAS gibi yüksek hızın avantaj sağlayacağı cihazlarda kullanmak için ideal. Ancak bağlanacağınız cihazın da bu özelliği desteklemesi gerekiyor.

USB 3.0 yuvası medya dosyalarınızı ve arşivinizin olduğu harici diskleri ağdaki tüm cihazlara paylaştırmak istediğinizde düşük maliyetli bir NAS gibi hizmet veriyor. FTP ve Samba protokollerini de destekliyor.

Yazılım Desteği

ASUS Router uygulaması gerçekten çok detaylı seçenekler sunuyor ve ağınızın her özelliğine hükmedebiliyorsunuz. Uygulamayı açar açmaz karşınıza gerçek zamanlı ağ trafiğini gösteren bir grafik çıkıyor. Burada indirme ve gönderme hızlarını görebiliyorsunuz.

Bu cihazda 4 çekirdekli bir işlemci kullanılmış ve canlı olarak çekirdeklere binen yükü de görebiliyorsunuz. Bu da size daha güçlü bir cihaza geçip geçmeme konusunda bir fikir veriyor.

Kablosuz ağ ayarlarından, zamanlamaya, güç tasarrufu sağlayan eko moduna, LED ayarından, ebeveyn denetimlerine, VPN, port yönlendirmeye kadar modern bir mesh sistemden bekleyebileceğiniz tüm ayarlar burada mevcut.

ASUS, TrendMicro firmasıyla bir ortak çalışma yaparak bu mesh sisteme AI Protection isimli bir güvenlik katmanı entegre etmiş. Bu varsayılan olarak kapalı geliyor ve açtığınızda kötü amaçlı siteleri engelleme gibi güvenliğinizi riske atabilecek potansiyel tehlikelerden sizi koruyor.

Performans Testleri

Kablosuz ağ performansını ofis içinde test ederken ünitelerden birini ethernet kablosuyla Gigabit internet bağlantımıza bağladık. Diğer üniteyi de arada 2 duvar olacak şekilde 20 metre uzağa koyduk. Ünitelere farklı uzaklıklardan Wi-Fi 6E destekli Huawei MateBook X dizüstü bilgisayarımızı kullanarak hız testleri yaptık.

Kablolu üniteye en yakın konumda yaptığımız testimizde 868 Megabit download, 940 Megabit upload ve 15.40 ms gecikme gördük. Araya bir duvar koyarak iki ünitenin tam ortasında yaptığımız testte 566 Megabit indirme, 379 Megabit gönderme gördük, gecikme 15.60 ms oldu. Son olarak ikinci üniteye daha yakın olduğumuz bir konumda 744 Megabit indirme, 492 Megabit gönderme ve 15.60 ms gecikme elde ettik.

Bu değerler kabloyla bağlandığımızda elde ettiğimiz değerlere yakındı. Aldığımız tek düşük sonuç iki ünitesinin arasındaki stüdyomuzda ortaya çıktı.

XT9 kablosuz ağ performansı ve menzil açısından gayet başarılı. Bu noktada üniteleri nereye konumlandırdığınız da sonuçları çok etkileyebiliyor. Duvara yaslamak yerine, etrafı açık olması sinyallerin daha uzağa gidebilmesini sağlar. Ayrıca daha büyük alanı kapsamak isterken iki ünite arasındaki mesafeyi çok artırmamaya gayret edin. Tek ünite yaklaşık 265, iki ünite 530 metrekareye kadar kapsama alanı sunabiliyor.

Sonuç Değerlendirmesi

ASUS ZenWi-Fi XT9, geniş bir alana kesintisiz Wi-Fi ağı yaymak için gayet iyi bir çözüm. Yeni teknolojilerle güncellenmiş olması, onu bir önceki modele göre çok daha tercih edilir kılıyor. Aynı zamanda gerektiğinde sisteme bir cihaz daha ekleyerek kapsama alanını artırabilmek de büyük bir kullanım esnekliği sunuyor.

Yorum yapın